2024-04-12

Mitt ABAB 1974-1979

 Mitt intresse är mellan 1974-1979 då jag var anställd, så när de olika bolagen köptes och såldes så kan det kanske vara fel på något årtal då det skiljer ibland då ett bolag köps till att det byter namn etcetera.

Vad som inte finns med i min beskrivning är ABAB:s interna organisation eller dess dotter-företag som Skyddsbevakning i Södertälje AB eller ABAB lokalvård och inte heller den samverkan med LM Ericssons Larmdivision eller Televerket Larm som fanns. 

Vid anställningen så började man på ambassadbevakning varför man fick vapenutbildning på revolver Arminius kaliber 32. Sedan på Stril erhölls genomgång av Kpist 45B med åtföljande vaktprov. Vi fick även utbildning/genomgång dvs. lära oss att sätta ihop och plocka isär Ksp 36, den enkelpipiga varianten, då den var beredskaps-/förstärkningsvapen, men jag kan inte minnas att vi sköt med den utan enbart plockade med den på verkstadsplan.

När det gäller ABAB så fanns det många intressanta bevakningsuppgifter en del tillfälliga och det finns säkert en hel del roliga, dråpliga och intressanta händelser och incidenter att berättas.  

Själv jobbade jag så gott som på alla konserter på konserthuset under ett år, från att vara själv (Leo Kottke) till att som mest vara drygt 20 man (Frank Zappa). Vi den senares konsert så fick vi uppgift om att det stod folk i entrén och vi skulle se till vad det var och det visade sig vara ABBA som för att komma in ville sitta i en viss loge och vad jag kommer ihåg fick dom inte det varvid dom gick därifrån.

- konserten med det finska hårdrocksbandet Hurriganes på Göta Lejon där det hettade till mellan två föreställningar och EMA Telstars personal låste in sig i biljettkassorna och när vi (4) lyckats lugna ner situationen så kom dom och stack till oss lite extra ersättning för gott arbete. 

- då kungen invigde Tumbas (entertainern, ishockey-, fotboll-, golfspelaren) golftält och man agerade som parkeringsvakt. Där kommer en limousin, upp i enskild ställning, honnör, aj då Stig Grybe (skådespelare) här kommer en ny bil enskildställning, honnör, men va f.. Lill Lindfors (sångerska) så kommer en limousin till och en man stirrar ut genom bilrutan och jag stirrar tillbaka. Oj då, det var kungen, det var ju synd att hälsningarna var slut men man kan väl säga att jag utförde arga leken med kungen med oavgjort resultat.

- når vi på T-banan skrev in en omhändertagen i arresten för fylleri vilket väl inte var helt reglementsenligt eller ens lagligt men mot yttre kommissarien ÄQ protesterade man inte, inte heller det inre befälet på polisstationen Pinsp ”S” som var den som egentligen hade ansvaret. Rättades förmodligen till då vi lämnat polisstationen.

- ingripandet mot två bärplockande tyska medelålders damer för misstanke om olaga underrättelseinhämtning men det tar för mycket tid att rekapitulera. Eller då militärpolisen under deras utbildning försökte bluffa sig in i anläggningen. 


Hälsningar

F.d. ABAB-ianen 1068 Lars-Ola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar